söndag, mars 30, 2008

Mamman, Pappan, Knoddarna

Familjelivet tuffar på och nästan varje dag upptäcker vi nya sidor hos Knoddarna, på gott och ont. Knoddbloggen har som redan konstaterats inte en chans att dokumentera hälften av en bråkdel av denna utveckling, men hoppas kunna återkomma något oftare (i synnerhet nu när även Knoddmamman förvillat sig in i bloggträskets mangroverdungar).

Knoddarna har sedermera under sin förskolegång kommit till insikten om att världen är full av mammor och pappor. Fortfarande finns det - givetvis - endast en riktig Mamma och en riktig Pappa. För att vara säkra på att så är fallet och att vi inte försvinner i ett trollslag har de lagt sig till vanan att ropa på oss konstant och uppfordrande:

Knodd: "Mamma! Mamma! Mamma! Mamma!"
Mamma: "JA!! Vad ÄR det?"
Knodd: "............. Mamma!"

Vi har också fått den stora äran att inkorporeras i Knoddarnas lekar. När vi till äventyrs inte kan finnas tillhands exakt just precis i det ögonblicket Knoddarna vill, hittar de istället substitutföräldrar. Leksaker får anta skepnaden av oss: bland favoritsubstituten just nu är ett antal tygdockor som kom med en dockcirkus Knoddarna fick i julas. På bilden ovan känns omedelbart igen Pappan längst till höger med ståtlig fluga och manhaftig mustasch. I mitten återfinns Mamman i färgglad stass (den riktiga Mamman var inte helt nöjd med valet av docka och på senare tid har faktiskt andra dockor fått utgöra Mamman också, men detta var originalet i alla fall). Längst ut till vänster står Mormor som ofta får leka med Mamman och Pappan (hon var nöjdare med valet av docka).

Men vi dyker också upp på de mest oanade ställen, såsom i tidningar, på TV och i diverse reklamsammanhang. I Knoddarnas värld är det inte konstigt att vi är med i dokusåpor, nyheter, barnprogram, sportsidorna, bilderböckerna och på vykort. En av de mer udda igenkänningsepisoderna var när Knoddarna satt i badet och lekte med några av de trehundrasjuttiofem vattenleksakerna som belamrar duschutrymmet. Plötsligt griper en av Knoddarna tag i plastlocket till en burk av Hemköps Lyxräkor i lake, stirrar stint på den några sekunder som om hon inte kan tro sina ögon, och utbrister: "Mamma!!!" Därefter var Knoddarna rörande överens om att det faktiskt är Mamman i sydväst och regnkappa som pryder Lyxräkeomslaget.

(Det tycker Pappan är obetalbart kul, förstås.)