onsdag, januari 31, 2007

Väsen och varelser

Knoddarnas omgivningar och vardagar är fulla av mystiska ting och väsen väl värda att utforska och undersöka, som regel medelst mun. Att leva med knoddar är att vidga sina vyer och återupptäcka en del av det man trodde man lämnat bakom sig, som hör till barndomens luddiga töcken. Den krassa rationella hållning man haft mot tingen - där plast är plast och där en stol just bara är en stol - har man glatt övergivit när man ser Knoddarnas undrande förtjusning över ett decilitermått, mattfransar eller en kattbajs. Även vi har börjat se livet i tingen, och insett att det bor fler än vi och katterna hemmavid. Här följer några exempel på den fauna vi inhyser:

Rockhare (Lepus rockenrolus) Runt 30 cm lång, öron något längre än fältharens. Kroppsfärg brunaktigt gul, efter maskintvätt skiftar pälsen till vit. Rockharen trivs i spjälsängar och inplanterades från Finlandsfärjan 2006.

Tyggroda (Rana textilia) Upp till 15 cm lång, gällt grön med lilablommig teckning och tvättlapp. Förekommer i hela lägenheten och kännetecknas främst av sitt breda leende och sitt evinnerliga prasslande. Kan även uppträda hängande i babygymmet eller sittern. Har i undantagsfall siktats även i vagnen.

Handduksmonster (Monstrum tvagum) Uppträder i ett flertal färger och storlekar. Häckar vanligtvis inne i badrummet. Skymningsaktiv då den söker föda runt bebisar. Huvudsaklig föda består av fukt, inotyolsalva och badolja. Har ett skrovligt och hest läte, inte helt olikt Max Cavalera (förre sångaren i Sepultura).

Pyjamasspöket (Fantomus pyjamus) Antar flera olika färger, skepnader och knäppanordningar, dock vanligen fruktansvärt komplicerade. Trivs i garderoben. Nattaktiv då den gör livet surt för små små barn. Kännetecknas främst av att den behöver tvättas väldigt ofta, vilket ger det den karakteristiska luggslitna looken. Kan gå i arv.

Inga kommentarer: