torsdag, april 17, 2008

Talking Knodds

Det är nu länge sedan Knoddarna endast utstötte osammanhängande ljud (så kallade knoddofona läten). Numera – inte minst sedan dagisstarten – har Knoddarna lagt till sig med ett i princip identifierbart vokabulär. Givetvis är det inte alltid vi vuxna förstår andemeningen i stroferna, i synnerhet inte när Knoddarna konverserar sinsemellan, men det kan nog mest lastas vår dåliga fantasi. Eftersom nya ord tillkommer dagligen är det viktigt att hålla sig ajour, varför vi minutiöst bygger på ett Knoddlexikon (på en post-it-lapp i köket). Här följer ett urval:

[ada] - Apa, alt. sova, alt. Adam
[boppa] - Bolibompa
[blå] - Alla färger, alt. rita, alt. klotter, smink
[båppa] - Borta
[bååda] - Bada
[donn] - Kom!
[donna] - Skor
[dunna] - Dumma (adj), alt. gunga (v)
[enga] - Regna
[issa] - Rita
[kaka] - Fågel (utom duva som heter [uu-uuu])
[mana] - Banan
[mao], [maoa] - Katt
[massa] - Mössa
[mata] - Mat (subst), äta (v)
[off], [offa] - Hund
[onn] - Orm
[ottopippi] - Titta på Pippi Långstrump-DVD
[pampa] - Lampa
[pappapippi] - Titta på del 6 av Pippi Långstrump-DVD
[plepple] - Äpple, uttalas på senare tid [flepfle]
[pumpor] - Strumpor
[tatt] - Tack
[änning] - Välling (dialektalt Knodd S, Knodd T kallar det [inni])

Dessutom börjar Knoddarna nu knåpa ihop ordkombinationer som ger en härlig inblick i vad det är som egentligen pågår inne i en tvåårings huvud. Exempel:

[bannboll] - Ballong (dvs "pang-boll")
[kakabåd] - Kanal, sjö, flod (dvs "fågel-bad")

tisdag, april 15, 2008

Realtime Magsjuka

22:42
Fotot föreställer våra två käraste vänner just denna dag och just i denna sekund: den handfaste kamrat Tvättmaskin och den ståndaktige herr Torktumlare. Utan dem hade vi sannerligen dukat under redan igår natt när Knodd T började kräkas, för att sedan kräkas en gång till, och så ännu en gång igen en stund senare.

Knoddmamman har varit hemma idag och följt utvecklingen från akutkräks till enstaka kräksanfall då och då, till förhöjd feber och utmattad apati. Knodd S har följt en annan kurva från understimulerad rastlöshet gradvis övergående i rännebaj. Kamrat Tvättmaskin och herr Torktumlare har gått varma för att hålla lagret med rena och torra kuddar, filtar, snuttar, täcken och plastad frotté ajour. Ungefär vid nittonhugget kom Knoddpappan hem och tog över sjukruljansen.

22:48
För bara drygt 25 minuter sedan gick sjukfasen in i ett nytt spännande skede när Knodd S spydde ned hela sin säng (utom täcket och ena snutten – det finns en gud!) och sig själv. Arsenalen med reservsäng- och Knoddkläder på köksbordet gick in i full alert och på 10 minuter var Knodden tillbaka i säng med en brun tyghund som stand-in-rockhare. Knodd T sov sig igenom hela incidenten.

23:01
Allt lugnt. Knodd S ligger och nynnar på nån sång hon lärt sig på dagis som vi inte kan. Inser att reservrockharen är just där och att Knoddmamman inte tog med sig dagisnyckeln när hon gick. Men än så länge verkar hunden duga.

09:22 (onsdag)
Inga mer incidenter under natten. Knoddarna tog sovmorgon. Emellertid krävdes totalt sängbyte igen för Knodd T – grundregeln att när det stänger i ena änden är det öppet blås i andra visade sig ännu en gång stämma. Kamrat Tvättmaskin gick på morgonpasset. Samtidigt fåfänga försök att underhålla en betydligt piggare Knodd S som bums reagerar negativt när Knodd T får huvuddelen av vår uppmärksamhet. Knoddmamman till jobbet.

10:21
Knodd T har somnat i Knoddvårdarnas säng. Knodd S sitter med fingret i mun framför Pippipappa (dvs del 6 av Pippi Långstrump-DVD-sviten, de där avsnitten Beppe Wolgers är med i - lite läskig, men väääldigt spännande).

13:05
Aptitlösa Knoddar kämpade i sig någon potatisbit och enskilda ärtor. Knodd S tvärsomnade efter eskalerande gnällighet runt tolvhugget. Men då var det lögn att få Knodd T att sova eftersom hon redan slaggat hela förmiddagen; men the upside är att hon verkar vara på bättringsvägen. Hon svarar i alla fall på tilltal nu och verkar medveten om att det finns en omvärld.

15:11
Knodd S sov i 155 minuter, vilket är över 70% av normalintaget av zzz. Och ändå fick hon väckas. Lite cornflakes senare är bägge Knoddarna uppe och rör sig och nästan leker, men nu börjar bristen på normalsömn göra sig påmind hos Knodd T. Frekventa blöjbyten alltjämt, ty som djungelordspråket säger: "Om intaget mest är löst, blir uttaget det också!" Och jag tror febern stiger på Knodd S nu när den sjunker på Knodd T.

17:05
Knoddmamman hemma och Knoddpappan ger sig iväg för att städa dagis... tjolahopp! Knodd S eskalerande feber med tillhörande klängighet. Pappapippi går varmt på TV'n igen. Blöjammunitionen decimeras i rasande takt!

19:06 (saxat från kommentar av Ottopippi)
Meddelas kan att endast några ärtor, nån liten potatisbit och kanske någon fiskbit intogs till middagen. Efterrätten i form av vindruvshalvor gick bättre och även majsvälingen vid läggningssnåret.

På en halvtimme decimerades blöjförrådet med fyra (!) blöjor och Knodd T:s lilla bakdel är väl insmord med Inotyol! Febern på Knodd T uppgick till 39,5º men hon verkade förvånansvärt pigg.

Skrattet till godnatten och mao-hejdåandet gick till som vanligt. Knoddmamman hittade dock inte Knodd T:s snutte!!! Trots svettigt letande! Det fick bli en resesnutte!!! Som dög tack och lov!! Precis när Knoddmamman stängt dörren om Knoddarna kom hon på.... Knodd T hade ju sovit i vårdarnas säng!!! Fann där snutten som är redo i köket om det skulle bli ledsamt i natt....

20:24 (saxat från kommentar av Ottopippi)
Klockan 20:00 – Knodd S vaknar och gråter, och gråter och gråter. Knoddmamma in och tar upp Knodden, konstaterar att åtminstone Knodd T sover gott. Tar ut Knodd S, kollar kräks – nej, kollar blöjan – ok, erbjuder vatten – nej, kolla tempen – nej, alvedonen hade funkat, bara 37,3º eller så... Efter lite snyftande gjorde vi om godnattproceduren och precis när Knoddmamman hade stängt dörren vaknade... KNODD T!!! som gråter, och gråter och gråter. (Knodd S pratar glatt!) Knoddmamma in igen, tar upp Knodd T. Kollar, kräks – nej, bajs – nej. IN MED RIKTIGA SNUTTEN (ett vapen, ett vapen!!). Ut!!! Efter 2 minuter är båda Knoddarna hemma!

20:24 (saxat från kommentar av Ottopippi)
20:22 Knoddpappan anländer från dagisstädet!!

09:07 (torsdag)
Knoddarna är i stort sett friska igen sånär som på lite tumult i magen, men hemma på grund av 48-timmarskarantänen. I det stora hela har det varit en ganska snäll magsjuka och de vuxna har – ta i trä – genom sjukhusmässig hygien inte insjuknat själva.

Därmed avslutas realtidsrapporteringen. Vi tackar de läsare som följt oss och: Tune in later for more live magsjuka action! Exclusive on Knoddblogg!