måndag, januari 03, 2011

Knoddarna och pusselkurvan

Få familjetraditioner är hos oss lika starka och seglivade som det stora Mellandagspusslet. Oberäkneliga klassiska verk i olja och akvarell har passerat i tusentals och åter tusentals bitar under åren som gått. Endast ett 4000-bitars rödbrun avbildning av Golgata har besegrat oss till denna dag, och the jury is still out on that one!

Med stolthet noterar vi att pusseltraditionen gått i arv till Knoddarna; från de första sätt-kossan-i-kossans-fack-pusslen, till de mer abstrakta 9-bitars klossvarianterna och vidare via Kalle Anka 4-i-1-16-bitarspussel, ett 40-bitars Pippi Långstrump som länge var en favorit, ett svårlagt 49-bitars Alfons Åberg i beige och gulbruna toner, ett monumentalt "Jesos"-pussel och ett riktigt utmanande ishavsmotiv från Naturhistoriska med amorfa pusselbitsformer, till ett 99-bitars Askungenpussel som varit det senaste tidens top ranking motiv.

I och med denna jul har Knoddarna sedermera avverkat sitt första 125-bitars, tillika första Bamsemotiv. Med gemensamma krafter kunde de lägga pusslet helt själva, utan stöd från vuxenvärlden, samt utan att för den sakens skull hamna i slagsmål.

Puzzled_2
Det var egentligen först när de lagt pusslet några gånger som vi fick syn på rekommenderad åldersgräns för detta 125-bitars. Knoddarna ligger med andra ord drygt 18 månader före den beräknade pusselmognaden. I det ljuset blir det ju inte konstigt att de faktiskt kunde sitta med och lägga några bitar på farföräldrarnas 2000-bitars van Gogh, och knoddföräldrarnas 1000-bitars Koekkoek.

1 kommentar:

S.T.O.L.T. Farfar sa...

Ja, vad skall det bli av dessa månne? För fullständighetens skull kan nämnas att traditionen kom via farmorsfar, som brukade kunna lägga både 3 och 4, ibland också 5-tusen bitars!