tisdag, maj 16, 2006

Tio äckliga ord

Det är ett välkänt faktum att småbarnsföräldrar utvecklar ett mentalt immunsystem mot allt som är äckligt. Det är givetvis en form av existentiellt självförsvar utan vilken ett liv med knoddar skulle bli, om inte outhärdligt, så åtminstone betydligt mer komplicerat. Men trots att det kan vara praktiskt att hemvant kunna jonglera blöjor med fyllning eller utan anstymmelse till rörelse acceptera magsafter som rinner nedför korsryggen, borde vissa saker få förbli äckliga. Egentligen är det vår plikt att bekämpa tendensen att härdas mot dessa ting och begrepp.

Här följer vår Topp-Tio Äckliga Ord Vi Lärt Oss Under Graviditeten:

10. Fetoskop - En bubblare som tillkom sent. Ordet är faktiskt äckligare än det närliggande Fetoskopi. Ordet är inte bara lite äckligt, det är lite roligt också.
9. Barnbeck - Kanske ett förutsägbart val; äckligheten ligger i den sluga kombinationen mellan det trevliga ordet barn och det betydligt äckligare beck.
8. Åderbråck - Två ganska äckliga ord som tillsammans bildar en milt vämjelig konstellation.
7. Bäckenbotten - Ett av många ouppmärksammat äckligt ord, men om man formulerar sig så här: Om du kommer hem och hittar en bäckenbotten i badkaret - hur äckligt är inte det?
6. Mogen livmodertapp - Hur kan fyra så oskyldiga ord i rad bilda en så vedervärdig svit?
5. Framfall - Vid en första anblick misstas ordet lätt för ett företagsnamn, men det är det verkligen inte. Det kan till och med låta lite positivt; men när man väl fått fenomenet förklarat för sig kommer man aldrig betrakta det ordet på samma sätt igen.
4. Glatt muskulatur - Hur mycket måste vi veta hur våra insidor ser ut, vi som inte måste klara medicinartentorna? Vem vill veta att vi alla egentligen bara består av fläskkotletter och köttfärs?
3. Kvaddlar - Det spelar ingen roll om de är sterila eller inte - bara en djupt störd människa kan ha kommit på idén att döpa en smärtlindringsmetod (?) till - kvaddlar.
2. Avslag - Det här är ett ord som man lätt kan acceptera när det gäller mesolitisk kvartsreducering eller till och med ansökan om ett lån - men att använda ordet avslag i korrelation till sin egen kropp - det är sjukt.
1. Slempropp - En klassisk etta, men alltid lika äcklig! Kanske kunde man ha hittat på ett mer poetiskt namn för den tingest vars uppdykande ofta förkunnar att de små är på väg. Men icke! Mig kommer de aldrig övertyga om att slemproppen är något bra och nyttigt.

4 kommentarer:

Anonym sa...

HAHAHAHA, dööööööörrr!!! Fast tycker nog att foglossning definitivt borde varit med. Öhhhh! / Jocke

Lisa sa...

Ja, det är inte så att listan inte kan göras längre... Jocke har redan nämnt foglossning, till den utökade listan kan även fosterfett läggas.

Anonym sa...

upplistade orden och respektive beskrivningar är alldeles genialiska!! :DD

Ibid sa...

Tack! Ett av de allra äldsta inläggen tilldrar sig fortfarande visst intresse, har jag märkt. Kul!

Sedan dess har andra ord som förr saknade betydelse intagit liknande skräckartade proportioner. Trots, till exempel.