tisdag, september 19, 2006

Kampen om sömnen

Så var det då dags till slut! Den nattliga anarkin måste få ett slut, vår laissez-faire-diplomati har grundligen misslyckats, som bortblåsta är alla föreställningar om att dessa tingens ordning kommer att lösa sig själva. Kampen om sömnen har börjat!

Vi inser att vi egentligen varit ganska bortskämda med sömn för egen del fram tills nu, så länge som vi kunnat acceptera Knoddarnas sömntider. De är trots allt två stycken, och skulle mycket väl ha kunnat förorsaka ett fullkomligt sömnbortfall. Det har de inte, åtminstone inte efter den allra första tidens dygnslösa tillvaro. Visst har de varit nattsuddare av rang, men då har de också varit sjusovare.

Men där ute någonstans ångar verkligheten vidare, detta massiva vardagsflöde - och det är en värld som minsann vet vad klockan är och alltid har en tid att passa. Med en vag känsla av vemod inser vi att både vi och Knoddarna kommer att behöva fasa in oss i den lunken så småningom. Det är, efter moget övervägande, dags att införa Rutiner i Knoddarnas sömncykel.

Bland redskapen i denna kamp om sömnen kan nämnas Kvällstvagning, en process som kombinerar praktisk funktion med en mental förberedelse för sömn. Ambitionen är att göra denna upputsning till en mysig stund, men dessvärre ackompanjeras den allt som oftast av Knoddarnas allt mer högljudda gallskrik. Därefter följer Kvällsmatning, vars syfte förstås är att mätta Knoddarna och förhoppningsvis trötta ut dem något också. Resultaten är i skrivande stund inte statistiskt säkerställda, men metoden tycks ha viss effekt i ungefär 50% av fallen. Så sent som idag införde vi Sagostund med högläsning ur det litterära mästerverket Max Kaka (Lindgren & Eriksson 1981). Reaktionen av detta för Knoddarna oväntade grepp var uppmuntrande positivt, men om det bara var nyhetens behag återstår att se. Slutligen följer så Nappa-Klappa-fasen, som är av högst varierande längd, från någon minut till uppåt ett par timmar.

De närmaste veckorna får utvisa om det är vi två, eller de två, som kommer att vinna denna avgörande strid.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, bad-pyjamas-mat-rutinen har funkat (nästan jämt) i en månad nu - men mest för att Tyratösen verkar vilja bunkra mat för natten mellan ca sju och åtta på kvällen och sedan sova fyra-fem timmar. Vid sällsynta tillfällen har hon t.o.m. sovit sju timmar utan avbrott... underbar natt... var faktiskt ganska pigg efterföljande dag...

Wille & Axel sa...

Haha, vilken kul blogg! :-)

(Nä nu måste jag leta barnsånger... eller ska man hoppas att man lär sig alla på öppna förskolans babysång?)

/Willes mamma

Mange sa...

Jag får nästan ursäkta att man kommer till Knoddblogg om man googlar på "barnsånger", i synnerhet med tanke på hur ursinnigt dåliga vi själva varit på just sådana. Men outgrundliga äro webbens vägar. Kul att du tycker det är kul. De är ju det, Knoddar...