lördag, september 30, 2006

Knodd ≠ Knodd

Innan Knoddarna kom ut hade vi utarbetat en rad strategier för att kunna skilja dem åt och därmed slippa hamna i den pinsamma situation där man på deras 18-årsdag avslöjar att man egentligen inte vet vem som är vem. Metoderna vi tänkt oss inbegrep bland annat nagellack, vågade frisyrer och tribaltatueringar. När de väl kom ut visade sig alla planer onödiga, eftersom det förelåg en betydande viktskillnad mellan de två, som också hållt i sig så här 4 månader senare, tack och lov.

Utseendemässigt blir dock Knoddarna allt mer lika varandra, dag för dag. Utvecklingsmässigt är de dock inte helt synkroniserade, och den ena Knoddens olika faser är ständigt en förvarning om den andra Knoddens kommande beteende och humör. Men det blir samtidigt allt tydligare att Knoddarna är mycket olika varandra. Även om det ursprungligen var One Egg To Rule Them All, är det ganska uppenbart att de håller på att bli varsina personer. Några exempel ur vardagen kan belysa situationen:

Spegelreaktion: Knodd S kan inte få nog av sin egen spegelbild, och gör inlevelsefulla försök att kommunicera med sig själv (oftast med riktigt bra resultat). Knodd T brister ut i gråt vid blotta åsynen av sig själv.

Egentid: Knodd T hanterar egentid på ett vuxet och moget sätt, och kan emellanåt bli irriterad när man ägnar henne alltför mycket uppmärksamhet. Knodd S har svårt att skilja egentid från utstuderad tortyr och alla försök att låta henne få en stund för sig själv bemöts med hjärtskärande missljud.

Rymdraketsvana: Knodd S placerar denna lek på topp-tio-roliga-saker-att-göra-mellan-måltiderna och är idel skratt och dregelsträngar. Knodd T föredrar lugnare lekar såsom tugga-på-rockharen och stillsamma pratstunder om Idol 2006 och politik, och när hon tvingas upp på de högre höjderna ser hon mestandels bekymrad ut.

Vagnsro: Här är det svårare att se några entydiga tendenser, eftersom Knoddarna ändrar vagnsbeteende från promenad till promenad. Men tämligen säkert är att om den ena en dag är trygg och lugn i vagnen, är den andra tvärtom.

På vissa områden är Knoddarna å andra sidan helt lika. Exempelvis avskyr bägge två att sättas i bilstolarna, men sover ganska gott i bilen. Bägge två tycker också mycket om babysim och simmar likadant, och bägge blir ungefär lika hysteriska när de måste byta om efteråt.

Egentligen visste vi redan före födseln att Knoddarna skulle ha helt olika karaktärer, eftersom de redan då hade uppvisat klara olikheter. Vi hade dock grundligen misstolkat deras respektive karaktär. Vi antog att den större Knodd S, som låg blick stilla upp och ned månad efter månad, skulle bli den lugna och eftertänksamma. På samma vis antog vi att den mindre Knodd T, som ideligen snurrade runt och betedde sig och försvårade ett otal ultraljud och hjärtljudsmätningen vid födseln, skulle bli den vildsinta och oregerliga. Med facit i hand vet vi nu att det blev precis tvärtom. Hur karaktär byggs, och hur ofödingar redan i magen grundlägger sina sätt att vara, lär vara ett av livets större mysterier.

Inga kommentarer: